woensdag 1 mei 2013

90. Een feestelijke dag voor hardwerkend Nederland!

Wat er gisteren zoal gebeurd is, weten we inmiddels wel zo'n beetje. En het was de hele dag uitgebreid op de nationale verrekijk, dus ik hoef er verder ook geen woord meer aan vuil te maken. Maar vandaag... vandaag, that's different cook! Vandaag vieren we namelijk de Dag van de Arbeid. De dag waarop we de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse vieren. Dat zou toch minstens net zoveel aandacht verdienen als dat feestje van gisteren? Dat zijn we toch aan onze stand verplicht als keihard werkende Nederlanders? Want zeg nou zelf, we hebben in dit nijvere land nooit eens even rust en nauwelijks vakantie. Het is dag in dag uit werken, werken en nog eens werken. Tot je er helemaal suf van wordt. Luiwammesende Japanners en lanterfanterende Amerikanen die hier weer eens eindeloos vakantie komen vieren, snappen gewoon niet hoe we het volhouden. Dus, zou je zeggen, dit zich uit de naad werkend volk gaat zo'n Dag van de Arbeid massaal vieren en volledig uit zijn dak. Maar nee hoor, vreemd genoeg is er in het hele land vrijwel niets van te merken. Tot ontsteltenis van de bewoners van mijn digitale platenkast. Zij hebben van hun werk hun hobby gemaakt en zingen dat luid en duidelijk van de daken:

Paul Butterfield (Worksong), Maria Muldaur (Work song) en Willard Grant Conspiracy (The work song) hebben in plaats van een Koningslied een Werklied gemaakt. John Martyn is altijd buitengewoon werkwillig (Willing to work) en Inara George vindt zo keihard werken als zijzelf doet eigenlijk wel van de gekke: Fools work.

Captain Beefheart zingt over zichzelf als een hardwerkende man (Hard working man) en daar zijn The Cramps het helemaal mee eens: Hard workin' manOtis Clay heeft tot zijn genoegen een echtgenote die zich uit de naad werkt: Hard working woman. De man van PJ Harvey laat haar alles opknappen: Working for the manRy Cooder is de nuchterheid zelve. Niet zeuren, maar werken: It's just work for me.

Elvis Costello ziet de werkweek liever komen dan gaan (Welcome to the working week). Voor de heren van Culture hoeven dreadlocks een gezond arbeidsethos niet in de weg te zitten (Work on Natty) en de Fabulous Thunderbirds houden van eendrachtige samenwerking Work togetherH-Bomb Ferguson werkt graag om zijn baby te kunnen onderhouden: Work for my babyVan Morrison heeft zelfs geen tijd meer om nog te spelen (All work and no play) en Robert Palmer werkt om nieuwe banen te creëren: Work to make it work.

Cannonball Adderley mag de Dag van de Arbeid 2013 met een magistrale Work song afsluiten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten