zaterdag 11 mei 2013

94. The Wire: prachtige serie met een bijzondere soundtrack

Samen met Breaking Bad en in iets mindere mate met The Sopranos en, vooruit, Mad Men behoort de Amerikaanse HBO-serie The Wire tot het beste dat de laatste jaren op de Nederlandse tv te zien is geweest. Over The Wire valt veel te vertellen, maar dit is een blog over muziek en niet over televisie, dus ik zal het kort houden... De serie draait om een politie-eenheid in Baltimore die criminelen volgt met afluisterapparatuur ("The Wire"). Toch is het eerder een sociaal drama dan een politieserie. De makers proberen een zo realistisch mogelijk beeld van de stad te schetsen. Snelle, onwaarschijnlijke acties ontbreken dan ook. De personages zijn zo realistisch mogelijk en aan iedereen (good en bad) mankeert dus wel iets. In elk van de vijf seizoenen wordt steeds een bepaald aspect van Baltimore extra belicht.

Nu komen we dan eindelijk waar we wezen moeten... De soundtrack van The Wire. Die is heel bijzonder en gebaseerd op 'Way Down in the Hole' van Tom Waits (album 'Franks Wild Years' uit 1987). Elk seizoen wordt het nummer door een andere band of muzikant uitgevoerd. Passend bij de inhoud en de sfeer die er die afleveringen heerst.

In seizoen 1 staat de criminele zelfkant van de afro-amerikaanse inwoners van Baltimore centraal. De Five Blind Boys of Alabama nemen de soundtrack voor hun rekening: Way down in the hole.Wil je de complete uitvoering horen, klik dan hier.

De teloorgang van de haven van Baltimore staat in seizoen 2 centraal. Een internationale smokkelorganisatie gebruikt de haven en de arbeiders om goederen te smokkelen en te transporteren. Elke aflevering wordt geïntroduceerd door Tom Waits zelf, de maker van de soundtrack: Way down in the hole.Wil je de complete uitvoering horen, klik dan hier.

Seizoen 3 speelt zich af in de zinderende, chaotische zomermaanden, waarin de criminaliteit hoogtij viert. De broeierige uitvoering van de soundtrack is van de Neville BrothersWay down in the hole. Helaas is er geen complete uitvoering van in omloop.

In seizoen 4 staan de lokale politiek en het Amerikaanse schoolsysteem centraal. Enkele middelbare scholieren uit de kwetsbare groepen worden gevolgd. De soundtrack is wordt dan ook uitgevoerd door DoMaJe, een boysband uit Baltimore: Way down in the hole. De complete uitvoering vind je hier.

Seizoen 5 speelt zich voor een belangrijk deel af op de redactiekamer van The Baltimore Sun en de dubieuze afwegingen die daar gemaakt worden. Past mooi bij Steve Earle (die zelf ook een rolletje als drugsverslaafde Walon vertolkt):
 Way down in the hole.Wil je de complete uitvoering horen, klik dan hier.

En net als in de serie sluiten we af met het nummer dat tijdens de
aftiteling van elke aflevering te horen is: "The Fall" van Blake Leyh:
Kun je dit filmpje niet direct openen? Klik dan hier


Geen opmerkingen:

Een reactie posten