zondag 17 december 2017

115. Is dat kerstgebeuren eigenlijk wel zo'n fijn feest?

Voor sommigen onder ons zijn de geboortedag van het kindeke J. en de donkere weken die daaraan voorafgaan het summum van intense blijheid en jubelend geluk. Maar voor veel gelovige kinderen breken er in de deprimerende decembermaand knap verwarrende tijden aan. Galoppeert er het ene moment nog een soort suikeroom in een rood fluwelen pak op een wit paard over de daken, het volgende moment komt er een sterk gelijkend soort suikeroom op een arrenslee met rendieren uit de lucht vallen. Ze willen je alletwee verwennen met zakkenvol cadeaus, maar je hebt echt alles al. Wat valt er dan met goed fatsoen nog te vragen? Lullig hoor. 
En als klap op de vuurpijl doet die anders zo keurig nette mamma ook nog eens heel erg raar: I Saw Mommy Kissing Santa Claus. Vooral dat laatste moet in lieve, onnozele kinderoogjes een huiveringwekkende aanblik zijn. Dus ik ben best benieuwd of dat in mijn digitale platenkast niet voor ernstige trauma's heeft gezorgd. Is dat kerstgebeuren eigenlijk wel zo'n fijn feest? De meningen verschillen.

Bonnie Prince Billy loopt niet echt over van enthousiasme en is de avond vooraf al van slag: Christmas eve can kill you. De toen nog levende jongelui van The Band deden er luchtigjes over, maar ondertussen: Christmas must be tonightLoudon Wainwright speelt als altijd de vermoorde onschuld: Suddenly it's Christmas. Maar Lyle Lovett (Christmas time is here) en Jim White (Christmas day) zijn ondanks alles toch heel blij dat het zo ver is. Al weet Jim dat op het eerste gehoor goed te verbergen. 

Het handige van het kerstfeest is, dat je het overal en nergens kunt vieren. Steve Earle doet het in Washington, Willard Grant Conspiracy in Nevada en John Prine knus in de gevangenis: Christmas in prison. Sonny Boy Williamson was liever op wintersport gegaan (Sonny Boy's Christmas blues) en Darlene Love is een beetje bang voor weer een eenzame kerst: Christmas (Baby please come home). Tom Waits stuurt ons een intieme kerstkaart.

Mark Kozelek is altijd al een buitenbeentje geweest (I believe in father Christmas) en voor Frank Sinatra is het ieder jaar een spannende tijd: Santa Claus is coming to town. Bob B. Soxx & The Blue Jeans kunnen hun ogen niet geloven (Here comes Santa Claus), maar The Temptations hebben vooral oog voor Rudolph the red-nosed reindeer. The Ronettes willen heel graag een stukje met Santa meerijden: Sleigh ride.

Mogwai heeft een speciaal kerstliedje gemaakt (Christmas song), Brenda Lee doet er een dansje op (Rockin' around the Christmas tree) en Hop Wilson wenst haar een fijne kerst: Merry Christmas darling. Donny Hathaway hoopt dat er dit keer eindelijk eens iets leuks gebeurt: This Christmas. Voor Bob Marley zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Hij ziet het helemaal voor zich op Jamaica: White Christmas.

Maar hoe je het kerstgebeuren ècht hoort te vieren, hoor je hier:
Kun je dit filmpje niet meteen openen? Klik dan hier


Geen opmerkingen:

Een reactie posten