woensdag 10 juli 2013

98. Op naar de hemelpoort in een Peugeot 208

 
Koop dus nooit een Peugeot 208! Als je er instapt, ben je je leven niet zeker meer. Het is een wolf in schaapskleren. Een doodskist op wielen. Voor je het weet, rijden jij en je nieuwe Peugeot 208 linea recta het hiernamaals binnen. En dan kun je niet zeggen, dat je niet gewaarschuwd bent. Want aanschaf van dit karretje wordt je zelfs door de fabrikant ten zéérste afgeraden. In de nieuwe commercial zien we het ding namelijk door de bergen tuffen onder de blijmoedige klanken van 'Knocking on heavens door'. Dit kan niets anders betekenen dan: in een Peugeot 208 rijden doe je helemaal op eigen risico. Met grote kans dat het mis gaat. En dat ook nog eens onder het intelligente motto 'Let your body drive'. Met andere woorden: forget your brains.
Maar genoeg gelachen. Ook zonder Peugeot 208 kun je het verlangen hebben om eens bij de hemelpoort aan te kloppen en Petrus krachtig de hand te schudden. In mijn digitale platenkast is het enthousiasme in ieder geval groot (maar ook weer niet bij iedereen):

Bob Dylan heeft als oorspronkelijk tekstdichter de oudste hemelrechten, dus hij mag het spits afbijten: Knockin' on heaven's door. Traffic snapt dat best (Heaven is in your mind), maar Emmylou Harris vindt het daar echt nog iets te vroeg voor: Heaven ain't ready for you yet. En ook Yo la Tengo houdt hem nog graag even op deze aard': Stay away from heaven.

Ebo Taylor is een echte hemelbestormer (Heaven) en Loudon Wainwright droomt nu al van al het leuks dat hij straks in de Heaven aantreft. Steve Earl kan niet zo goed kiezen Heaven or hell, maar als het aan Simon Green (aka Bonobo) ligt verdient Steve een plaatsje tussen de engelen: Heaven for the sinner. The Jayhawks hopen hem daar ook terug te zien: Will I see you in heaven

Willard Grant Conspiracy vraagt zich af of je ook zonder Peugeot 208 in de hemel kunt komen: How to get to heaven. Daar heeft Led Zeppelin iets op gevonden (Stairway to heaven) en de Style Council is zo vriendelijk de juiste richting aan te geven: Heaven's above. Otis Taylor denkt dat je dan aan de goede kant zit: Right side of heaven. Volgens Tom Waits ben je er in een oogwenk: Little trip to heaven.

Martin Simpson is nieuwsgierig naar wat hem hier boven te wachten staat: What are they doing in heaven, net als de Be Good Tanyas: What are they doing in heaven. Ry Cooder heeft hemels gedroomd (Great dream to heaven) en Angie Stone hoopt op wat hemelse steun: Heaven help. The Pixies vinden dat ook dieren recht hebben op een mooi plaatsje in het hiernamaals: Monkey gone to heaven.

Miles Davis woont er al een tijdje en had de kortste weg gekozen: Seven steps to heaven. John Martyn heeft even tussen hemel en aarde gezweefd (Heaven and earth) en Fats Domino vindt het er opvallend hemelsblauw: My blue heaven. Frank Sinatra verdient ook hoog in de wolken alleszins redelijk (Pennies from heaven). Sam Cooke is dol op de engelen (That's heaven to me), maar Smiley Lewis is hierboven iemand kwijtgeraakt: When did you leave heaven.

De Nitty Gritty Dirt Band feat. Johnny Cash mag
deze blog vandaag afmaken. Een hemels genoegen...  

(Voor wie dit filmpje niet direct kan openen, hier de link: Life's railway to heaven)
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten