donderdag 16 november 2017

112. Er is er geen jarig, hoera! hoera!

Hoe je het ook wendt of keert... het aardse bestaan is een permanente reis naar het einde. Dus als je een beetje van het leven geniet, waarom zou je dan feestelijk vieren dat je ieder jaar weer een stukje richting hel, vagevuur, schimmenrijk of hiernamaals bent opgeschoven? Dat getuigt niet bepaald van levensvreugde, toch? Dat moet echt beter kunnen. En daarom stel ik voor om het verschijnsel verjaardag maar gewoon af te schaffen en voortaan geheel jaarloos door het leven te gaan. Er is er géén jarig, hoera! hoera! 

Maar wat zouden de bewoners van mijn digitale platenkast hiervan vinden? Komen zij luidkeels in opstand? Zien zij nog wel muziek in het voorbije levensjaar van zichzelf en hun naasten? We gaan het maar eens aanhoren.

The Beatles rammen er tijdens hun Birthday als vanouds ongecontroleerd op los. Scott Bradlee probeert er met Birthday opgewekt de moed in te houden. En ook de jongelui van Kings of Leon bezingen enthousiast de dag waarvan iedereen weet dat die zal komen: Birthday. Het contrast met Bert Jansch kan bijna niet groter zijn: Birthday blues.

De Drive By Truckers zetten eerst hem (Birthday boy) en vervolgens haar (Lisa's birthday) in het jaarlijkse zonnetje. Les Claypool bezingt met Birthday boys alle jarige jongens van de hele wereld. En van Loudon Wainwright krijgt iedereen deze dag een fijn cadeau: The birthday present.

Het lijkt allemaal wel heel happy, maar of het op de Happy Birthday van de The Birthday Party echt wel zo happy is? Van The Tune Weavers weten we dat helemaal zeker: Happy, Happy Birthday Baby. En aan de blijheid van King Sunny Adé (Congratulations, happy birthday) en van Ebenezer Obey (Happy birthday song) hoeven we ook niet te twijfelen.

Joni Mitchell gooit er met haar pet naar (Happy birthday), maar Andrew Bird maakt er met The happy birthday song iets heel moois van. En meestergitarist John Fahey heeft met The Great San Bernardino Birthday Party geen woorden nodig voor een prachtige ode aan zijn jaarlijkse dag.

Maar, eerlijk is eerlijk, er kan er natuurlijk maar één de allerbeste zijn:


Mocht je dit filmpje niet direct kunnen openen, klik dan hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten