zondag 20 januari 2013

Muziek is een soort kroket uit de muur geworden (I)

Hoe het begon

Ooit, lang geleden, toen er nog geen kunstkerstbomen waren en sneeuw in de winter heel gewoon was, stond muziek op grammofoonplaten. Ze heetten ook wel elpees* en je kon ze afspelen op een "platenspeler".
In die tijd hoorde je iets opwindends ("Wauw!) op de radio en ging je snel voor nader onderzoek naar een "platenzaak" in de buurt of (als je per ongeluk in een dorp woonde) de stad. Spannend was dat, want zou de plaat er al liggen? Dat was lang niet altijd het geval. Regelmatig had de platenzaakeigenaar nog nooit van de zojuist verschenen elpee (ook wel langspeler of LP genoemd) gehoord en kon de plaat pas na enig zoeken in de nieuwste catalogus gevonden worden. Dan  ging de bestelling per postduif naar de platenmaatschappij. 
Dat betekende wel een paar ongeduldige weken wachten, zeker als de bestelling per roeiboot uit de VS moest komen. Maar hoe erg was dat nou helemaal? Want had je de plaat eindelijk in handen en daarna op de draaitafel, dan kon je je geluk niet op. Een kostbaar bezit. Je was de enige in de hele straat, misschien wel in de hele buurt, met zo iets bijzonders. Helemaal zelf ontdekt, zelf besteld en er zelf wekenlang op gewacht.  
   
     
Maar goed, soms lag de plaat al wel in de schappen en kon je meteen al tevreden huiswaarts. Dat was bijvoorbeeld zo met "Fill your head with rock - The sound of the seventies". Mijn eerste (dubbel)elpee. Verschenen in de zomer van 1970 (ik was 14) en in de grote stad aangeschaft voor 13,50 gulden, verdiend met twee weken afwassen voor mijn moeder. Ik mocht 'm van mijn vader niet op zijn pick-up (ander woord voor platenspeler) draaien. "Die herrie" zou vast schadelijk zijn voor de naald van de pick-up. Zelf draaide hij er de licht klassieken en een gezellig stukje oude stijl jazz op, dat kon natuurlijk geen kwaad. Enfin, dit stond er allemaal op:

Chicago - Listen
Santana - Savour
Steamhammer - Passing Through
Blood, Sweat And Tears - Smiling Phases
The Flock - Tired Of Waiting
Black Widow - Come To The Sabbath
The Byrds - Gunga Din
Skin Alley - Living In Sin
Laura Nyro - Gibsom Street
Leonard Cohen - You Know Who I Am
Moondog - Stomping Ground
Amory Kane - The Inbetween Man
Al Stewart - A Small Fruit Song
Tom Rush - Driving Wheel
Mike Bloomfield - Don't Think About It Baby
Pacific Gas and Electric - Bluesbuster
Johnny Winter - I Love Everybody

Zo is het allemaal begonnen. Een volgende keer hoe het verder ging... 

  *) de "singletjes", met op elke kant één schamel liedje, vergeten we hier
      maar even; die waren ooit uitgevonden voor de iets minder ontwikkelde 
     Top 40-luisteraar (en die '40' is inmiddels '2000' geworden). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten