zondag 27 januari 2013

4. Elke dag denk ik aan zondag

Nee, echt vrolijk word je niet van Billie Holidays zondagsbeleving. Maar de zondag is dan ook niet voor iedereen een fantastische feest- en relaxdag. Voor sommigen onder ons is het zelfs een regelrechte kwelling. Misschien omdat het de dag ervoor zo'n spannende zaterdag was en je op zondag weet dat er de volgende dag onherroepelijk weer een treurige maandag om de hoek komt kijken?

 Kun je dit filmpje niet meteen openen? Klik dan hier

Nou ja, niks aan te doen. Zolang je leeft blijft dat een keihard gegeven en het hoeft oprecht zondagsgeluk toch niet in de weg te staan? Het is maar net wat je ermee doet… Hoe zou dat zitten met de bewoners van mijn muziekverzameling? 

De zondagmorgenstond heeft goud in de mond, maar niet voor iedereen.
Dat geldt bijvoorbeeld niet voor Johnny Cash, want die heeft een forse kater te pakken: Sunday morning coming down. Maar wel voor Michael Chapman, zo te horen (al zingt hij hier zelf niet, maar doet zijn gitaar dat): Sunday morning. Kevin Coyne moet het vooral hebben van de zondagse zonsopgang: Sunday morning sunrise. De jongens van de Velvet Underground bezingen de zondagochtend als blije geiten: Sunday morning. En Otis en Cassie Taylor hebben het er maar moeilijk mee: Sunday morning.

Zij vinden die hele zondag maar een enorme klotedag
Nick Cave voelt zich op zondag nog erger dan een gevangene (Sunday's slave), Ronnie Earl vindt de zondag zó erg dat hij er helemaal mis van wordt: Blues on a sunday en ook Lucinda Williams moet er niets van hebben: Sundays. The Doors zijn in de war met blauwe maandag (Blue sunday), Mark Lanegan vindt deze heerlijke relaxdag gewoon lelijk: Ugly sunday en The Screaming Trees denken "Oei, balen, zondag vandaag. Dat kan niet goed gaan. Hoe gaan we ons hieruit redden": Ash gray sunday. Nick Drake werd er ook niet blij van (maar dat was hij toch al niet): Sunday.

Zij hebben geen eensluidende mening over de zondag en doen maar wat (of niet)
Voor Jonathan Richman verloopt de zondagmiddag blijkbaar heel rustig en gemoedelijk: Sunday afternoon. En voor Maxi Jazz van Faithless begint de zondag 's avonds pas: Sunday 8pm. De Stereophonics zien ze 's zondags vliegen: Watch them fly sundays, Robert Wyatt geeft op zondag de voorkeur aan Madrid (Sunday in Madrid) en Joe Jackson wil 's zondags allesbehalve de krant lezen: Sunday papers. De Red House Painters krijgen van zon- en feestdagen hetzelfde gevoel: Sundays and holidays. Chris Robinson heeft zondag een speciaal geluid gegeven: Sunday sound. En The Blasters snappen echt niets van al die ophef: Just another sunday.

En voor hen is de zondag een heerlijke, fijne, blije dag
Eigenlijk heb ik maar een paar muziekmakers kunnen vinden, die de zondag wel een leuke dag vinden of vonden. John Martyn voelde zich op zondag een uitverkorene (Sunday's child). Duke Ellington, Eric Dolphy en Abbey Lincoln hadden/hebben hoge verwachtingen van deze dag: Come sunday. Etta James kreeg er speciale gevoelens bij (A sunday kind of love). En de zondag inspireerde ook Herbie Nichols tot een mooi stukje muziek: Sunday stroll.

Maar er is één zanger die zijn zon... zon... zondagsgeluk werkelijk van de daken schreeuwt:

 Kun je dit filmpje niet meteen openen? Klik dan hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten