woensdag 27 februari 2013

35. Licht uit, spot aan... The Unthanks!

Rachel en Becky Unthank zijn twee zussen, die samen de spil van The Unthanks vormen. Ze komen uit Northumberland, in het noordoosten van Engeland en tegen de grens met Schotland. Tot 2009 heette hun band Rachel Unthank and the Winterset en was de bezetting geheel vrouwelijk. Toen zijn er twee mannen bijgekomen en is de naam aangepast. Dat heeft de muziek echter niet wezenlijk veranderd. Die is rijk, intens, subtiel, authentiek, bijzonder... uniek durf ik zelfs voorzichtig te zeggen. Ik heb er dan ook alles van. Zo heel erg moeilijk is dat overigens ook weer niet, want er zijn tot nu toe zeven albums verschenen. Maar eerst maar eens een filmpje om te laten zien en horen wat voor vlees we in de kuip hebben:


Zoals jullie zojuist zelf hebben kunnen ervaren... wondermooi gezongen en al even prachtig gearrangeerd met strijkers en blazers. Ontwapenend en zonder enige opsmuk. Leuk is ook dat ze het niet zo nauw nemen met die typisch Britse folk en hun nummers smaakvol aankleden met van alles en nog wat. Het ene moment waan je je in het Victoriaanse tijdperk, een ander moment hoor je Steve Reich doorsijpelen en weer een ander moment is Robert Wyatt prominent aanwezig. Dat houdt het spannend en smaakt ongetwijfeld naar meer, dus even kort bladeren door de Unthanks discografie:

Van Rachel Unthank and the Winterset verschenen twee cd's:
   
     Cruel sister (2005)           The Bairns (2007) 
  En ook van The Unthanks verschenen twee cd's:               
         Here's the tender coming (2009)       Last (2011)                    
:









Extra aandacht verdient de driedelige Unthanks-serie Diversions, verschenen in 2011 en 2012:
Vol 1 is een magistraal live-album met nummers van Robert Wyatt en Antony Hegarty.
Vol 2 is een al even sterk live-album met nieuw gearrangeerde nummers van de vier Unthanks-cd's en nieuw materiaal, uitgevoerd met de Brighouse and Rastrick Brass Band.
Vol 3 is een sfeervolle soundtrack, gemaakt voor een documentaire over de scheepsbouw in Newcastle en genaamd "Songs from the shipyard".
   
 En voor wie nu nog niet overtuigd is, eindig ik met een live-nummer
waarin de meisjes laten zien, dat ze niet alleen kunnen
 zingen, maar ook kunnen tapdansen: 


  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten