vrijdag 15 februari 2013

23. Toen was geluk heel gewoon (M)...


In de idyllische jaren 50 en vroege jaren 60 van de vorige eeuw was geluk heel gewoon en het leven heerlijk helder, duidelijk en overzichtelijk. De stoepjes werden nog keurig geschrobd en de honden haalden het niet in hun hoofd om erop te poepen. En wat ook handig was... in de muziekwereld wist men precies wie bij wie hoorde. Niet van dat gemengde gedoe, maar gewoon lekker simpel oud bij oud, jong bij jong, wit bij wit, zwart bij zwart en zwart & blind bij zwart & blind (The Five Blind Boys of Mississippi - My robe will fit me). Maar ook jongens en meisjes waren in die fijne tijd nog vrij verschillende soorten, die in groepsverband gescheiden zongen. Hoewel... als ze braaf was, mocht er heel af en toe een meisje meedoen. Die gaan we nu dus mooi niet draaien.

Om de goden niet te verzoeken, houd ik het ook maar gescheiden. Een volgende keer leggen we de meisjes op de digitale draaitafel; vandaag doen we een rondje jongens. De Wiener Sänger Knaben zijn er niets bij...

The Marcels bekeken de wijde omgeving door een speciale bril en dachten ook in 1961 nog dat de maan blauw was ('Blue moon') en The Clovers lopen een blauwtje: 'Your cash ain't notthing but trash'. The Flamingos hebben nergens anders oog voor ('I only have eyes for you').

The Silhouettes hebben hoorbaar haast met het vinden van een baantje ('Get a job') en The Five Satins konden nog niet zo goed spellen: 'A nite like this'. The Passions zien het maar somber in ('You don't love me anymore') en The Orioles liggen zelfs huilend in de kerk 'Crying in the chapel'.

The Cleftones beschuldigen de concurrentie van leugenachtigheden ('There she goes'), terwijl The Regents zich juist belogen en bedrogen voelen door hun fiancée: 'Liar'. The Spaniels weten van gekkigheid niet wat ze moeten zingen: 'Crazee beebie doo wop'. En The Checkers eigenlijk ook niet... 'Oh, oh, oh baby'.

The Crests willen goed kunnen zien wie ze voor zich hebben 'Sixteen candles' en The Diamonds zien iets heel kleins: 'Little darlin''. The Tempos lijken ondanks hun naam niet echt veel haast te hebben ('See you in september'). Wat The Teenagers toen al dachten, is van alle tijden: 'Why Do Fools Fall In Love'.

Het leukste heb ik voor het laatst bewaard. Een prachtig nummer, waar ik tot mijn verrassing ook een heel mooi filmpje bij vond:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten