woensdag 13 februari 2013

21. Who's that doggie..?

Het levensgevaarlijke en bloeddorstige monster hiernaast is onze macho huisgenoot Flip de Hond (een achter-, achterneef van Maurice). Flip is wat je noemt een typische Dr. Jekyll & Mr. Dog. In Huize B. de aardigheid zelve, maar o wee als hij op straat een collega viervoeter tegenkomt. Groot of klein, jong of oud, het maakt hem helemaal niets uit... Flip gromt zijn enorme tanden bloot en gaat wreed en meedogenloos in de aanval. Het nietsvermoedende slachtoffer wordt aan stukken gescheurd en de afgebeten staart als trofee mee naar huis genomen. Geen wonder, dat we Flip de Hond alleen aan een zware ijzeren ketting uit wandelen kunnen nemen, na eerst omstandig de buurt op potentiële doelwitten te hebben gescand. Ik dacht opeens: Zouden er eigenlijk veel musicerende hondenliefhebbers in mijn digitale platenkast wonen? Jazeker, het barst ervan. Het zijn er zelfs veel meer dan ik in mijn gedachten had opgeslagen... Dus we pakken er alleen de allerleukste exemplaren uit:

Rufus Thomas, John Cale en Dr. Feelgood lieten dezelfde hond uit, maar wel heel anders. Rufus deed het zo Walking the dog, John zo Walking the dog en de Doctor zo: Walking the dog.  Bob Dylan houdt niet van viervoeters aan de lijn en breekt een lans voor de vrije hond:  If dogs run free. En Irma Thomas ziet direct het verschil tussen hond en kat: You're the dog.

Pokey Lafarge heeft maar een Old black dog, Sly Stone een vuilnisbakkenrasje (Underdog), die van Willy DeVille houdt van de jacht (Hound dog) en de hond van Funkadelic staat stijf van de straling: Atomic dog.

Pee Wee Crayton gunt iedere hond zijn of haar pleziertje (Every dog has its day), Lightning Hopkins weet hoe het voelt om een eenzame hond te zijn (Lonesome dog blues) en Howlin' Wolf weet nu hoe het voelt om als een hond gepest te worden: Dog me around. John Martyn ziet overal dolle honden (Mad dog days) en Marvin Gaye gaat er samen met de hond van tussen: I'll be doggone. 
 
Tom Waits probeert zijn hond door het kattenluikje te proppen (Dog door) en Cat Power krijgt haar hond maar niet uit de badkuip: Salty dog. Loudon Wainwright doet zijn hond het liefst meteen de deur uit (Dump the dog) en Kevin Coyne heeft een hond die gymnasium heeft gedaan: Dog latin. De hond van Yo la tengo is wat aan de verlegen kant: A shy dog. En Fela Kuti laat in 15 minuten gewoon de ene hond door de andere opeten, maar het swingt wel: Dog eat dog.

Dr. John merkt iets vreemds aan zijn hond als een vriend op bezoek komt, maar
in plaats van de vriend krijgt die arme hond de schuld:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten