donderdag 21 februari 2013

29. Paard, wat kun je er allemaal mee?

Je kunt erop rijden. Je kunt er een voor of achter de wagen spannen. Je kunt er een in de bek kijken of er iemand overheen tillen. Je kunt er een laten springen of de stal laten ruiken. Je kunt er een hoofd van bij iemand in bed leggen (verrassing!) of er vrij eenvoudig Troje mee veroveren. En je kunt er biefstuk van laten maken en nog veel meer lekkers. Een paard is, kortom, een heel veelzijdig dier. Sterker nog, ik zou bijna vergeten dat je er ook nog muziek over kunt bedenken. Terwijl dat door de jaren heen toch behoorlijk veel gedaan is. In mijn digitale platenkast wemelt het bijvoorbeeld van de zingende dames en heren die dol zijn op paard.

Bonnie Prince Billy ziet meteen wat er in de wei staat: Horses. Gillian Welch zier er maar liefst zes op zich afkomen en ze zijn nog wit ook Six white horses. Little Walter heeft geen idee wat hij met zo'n dier aan moet (Don't need no horse), maar Tommy Johnson juist wel: Ridin' horse. Verschil moet er zijn, vinden de Drive-By Truckers: Little Pony and the great big horse.

Was het Keith R of Gram P? Ze zijn hoe dan ook wild, maar in de uitvoering van Grams Flying Burrito Brothers vind ik ze toch het wildst: Wild Horses. PJ Harvey droomt heel mooi van paarden (Horses in my dreams) en ook Mogwai kiest duidelijk de kant van het paard  I chose horses.

Aretha Franklin deed deze koningspaarden eerder, maar vandaag mag Joss Stone zich laten gaan: All the King's horses. Sixteen Horsepower zingt met paardenkracht over een paardenhoofd (Horsehead) en Smog (aka Bill Callahan) kent geen medelijden: I break horses. Richard Thompson zit in zak en as: The angels took my racehorse away.

Wayne Shorter ziet een mysterieuze man lopen, verkleed als paard: Chief Crazy Horse. Paul Weller (Horseshoe drama) en Neil Young (Horseshoe man) hebben vooral oog voor paardenhoefjes. Het paard van Tony Joe White is tamelijk groot (High horse) en de paarden van Taraf de Haidouks zijn ronduit magisch: The Return of the Magic horses.

Maar het ultieme paardennummer is natuurlijk dat van America.
Al mag het paard zelf geen naam hebben.
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten