vrijdag 5 april 2013

72. Hé, wat is dat daar voor een gekje?


We kunnen niet allemaal even slim zijn, hoor je wel eens iemand zeggen. Dat is maar al te waar natuurlijk. Welbeschouwd is de een nog gekker dan de ander. Het blijft verbazingwekkend hoe weinig gewone, normale, beschaafde mensen er zijn. Op een enkele, zeer sporadische uitzondering na is er eigenlijk aan de meeste soortgenoten wel een behoorlijk steekje los. Meestal zie je dat al meteen. Dat zijn de gekjes die een uurtje los mogen op koopzondagen en voorjaarsmarkten. En soms moet je even wachten voor het verborgen gekje naar buiten komt. Dat is best spannend, maar dan heb je ook wat. Dat zijn de mooiste exemplaren. De gekjes in disguise. Wedden dat jij er ook een paar kent (vooral op je werk en vaak spelen ze daar de baas over je). De muzikanten (m/v) in mijn digitale platencollectie weten in ieder geval meteen over wie ik het heb... 

The Eagles vinden een bepaald soort dwaas er duidelijk uit springen (Certain kind of fool), maar voor de Black Crowes is dwaas gewoon dwaas: Only a fool. James Carr wil best zelf eens de dwaas uithangen (A fool for you), waarop Tim Buckley enthousiast roept "Moet je nou toch 's kijken wat een gekje": Look at the fool. Elmore James geeft toe dat hij er zelf ook ooit een was: I was a fool.

Sandy Denny denkt dat liefde je gek maakt (Love made a fool of you), terwijl J.J. Cale juist denkt dat dat nu eenmaal het noodlot van elk gekje is: Fate of a fool. The Clovers hebben zelf voor gekje gespeeld (I played the fool) en Ry Cooder ziet in iedere getrouwde man iets abnormaals: Married man's a fool. Volgens Robert Cray kan een raar iemand ook best aardig zijn: Nice as a fool can be.

Aretha Franklin ontdekt een hele sliert vol gekken (
Chain of fools), de Jayhawks zien ze door de stad paraderen (Fools on parade) en Los Lobos denkt dat je er een rivier mee kunt dempen: River of fools. Inara George (Fools in love) en Frankie Miller (A fool in love) zien liefdesgekken. Anna & Kate McGarrigle roepen in koor: "Wat ben jij toch een stommie, gekje!": Foolish you.

Volgens Randy Newman kun je een dikke man niet gek maken (
You can't fool the fat man), maar Steely Dan bestrijdt dat ten stelligste: Only a fool would say that. Joss Stone zit zoals wel vaker in de slachtofferrol (Victim of a foolish heart), terwijl Little Walter er gewoon eerlijk voor uitkomt, dat hij een beetje een dwaas is: Just your fool.

John Cale schrikt zich een hoedje. Er komt een schip volgeladen met gekjes binnen:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten