zaterdag 6 april 2013

73. Met koud kun je alle kanten op

Koud hè? Goeie vraag wel, maar wat moet je ermee? Want hoezo koud? Is het koud? Heeft de ander het koud? Staat hij koud? Last van koud zweet? Gaat het om iemand van de aangetrouwde kant ("Ja, dat is een kouwe hoor")? Of is het misschien een kermis, waar iemand net van thuiskomt? Je weet het niet, want met koud kun je alle kanten op. Dat is eigenlijk ook het leuke van koud. Het past bij een heleboel. Er is zelfs een koude bakker (een luie broer van de warme). Ook leuk: van wat de één koud vindt, kan de ander het juist warm krijgen. En andersom: als iemand het te warm heeft, kun je hem of haar ook gewoon koud maken. Maar de kans is groot dat deze flauwe onzin je gewoon koud laat (wat ik trouwens best begrijp). Dus schakelen we nu over naar al die heerlijk warmhartige muziekvrienden in mijn digitale platenkast. Kijken wat zij ervan vinden. 

De Kings of Leon hebben ervaren dat het in de woestijn ook behoorlijk koud kan zijn (Cold desert), maar dat is nog niets vergeleken bij wat Johnny Shines ontdekt heeft: So cold in Vietnam. Voor T-Bone Walker (Cold, cold feeling) en Ry Cooder (Cold cold feeling) is het koud voor twee. En The Outlaws (Cold and lonesome) en Jimmy Reed (Cold and lonesome) hebben het meer dan koud alleen.

Adele heeft geen frozen shoulder, maar een Cold shoulder (ook niet fijn) en Tony Joe White heeft last van Cold fingers, wat niet lekker is als je nog gitaar moet spelen. James Brown is zo hard aan het werk als hardst werkende man in de showbusiness, dat het koude zweet hem uitbreekt: Cold sweat. Voor Little Feat staat het vast; het is gewoon drie keer koud: Cold cold cold.

Bill Callahan doet een ijskoude ontdekking (Cold discovery) en Paul Weller heeft ook zo zijn wat minder warme ogenblikken: Cold moments. Tom Waits verduidelijkt op transparante wijze het verschil tussen warm en koud: Warm beer and cold women. En Pete Murray is gezellig naar de Miss Koud 2013 verkiezing geweest: Miss Cold.

                          Lyle Lovett wil haar eerst goed inpakken voor hij naar buiten gaat: 
Kun je dit filmpje niet direct openen? Klik dan hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten