zondag 7 april 2013

74. Bonobo geeft de zon een duwtje in de rug



Bonobo is niet alleen de aaibare naam van een vriendelijke mensaap, maar ook de speelse artiestennaaam van Simon Green. Een Britse muzikant, triphop-producer en dj. Hij combineert spannende, vette samples met repeterende gitaar- en zware baslijnen, doet er wat percussie bij plus hier en daar wat zwoele jazzklanken en het eindresultaat is meer dan aanstekelijk. Zojuist is er een nieuwe Bonobo verschenen (The North Borders). En het is weer een uiterst geslaagde poging om een relaxte sfeer van zon, zee, strandtent en heel veel kleurrijke cocktails te creëren. Dus Simon Green mag nu best even prominent uit mijn digitale, muzikale kast komen.

Na het uitbrengen van zijn debuutalbum Animal Magic (2001) werd er door diverse labels aan Simon Green getrokken, maar hij besloot gewoon bij het Londense label Ninja Tune te blijven. Een prettig eigenzinnig label overigens, waar bijvoorbeeld ook muzikanten als Fink en Andreya Triana onderdak hebben gevonden. Ze leveren met hoorbaar plezier bijdragen aan elkaars werk. En soms staan ze gezellig samen op het podium:


Maar goed, terug naar de man om wie het hier draait, Simon Green aka Bonobo. Na Animal Magic is er uiteraard nog het een en ander van hem verschenen, anders had hij vandaag geen eervolle plaats in mijn blog verdiend. En ook al wordt hem door sommigen wel eens verweten, dat hij zich niet vernieuwt... alsjeblieft niet zeg. Nergens voor nodig. Het is en blijft spannend. En gaat nooit (?) vervelen. Luister zelf maar:

Animal Magic (2001) - The plug
Sweetness (2002, bootleg) - Dismantling Frank
It Came From the Sea (2005) - Recurring
Live Sessions (2005, ep) - The Plug
Days To Come (2006) - Walk in the Sky
Dial M for Monkey (2009) - Noctuary
One-Offs, Remixes and B-sides (2010) - Magicman
Black Sands (2010) - The keeper
The North Borders (2013) -
Emkay

En dan is er ook nog de prachtige DVD Live at Koko (2009)
met als gastzangeres Kathrin DeBoer van Belleruche:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten