vrijdag 12 april 2013

79. Willard Grant Conspiracy: Cale, Cash, Cave en ook weer niet


Ik ken iemand die beweert dat er na de glorietijden van Steely Dan en Ry Cooder geen mooie muziek meer is verschenen. Dat verbaast me. En ik ken ook iemand die alleen maar wil luisteren naar muziek van voor 1316 of zoiets. Gek is dat. Behalve een tunnelvisie bestaat er dus nog zoiets als een tunnelgehoor. Nooit meer openstaan voor een nieuw geluid. Als je niet verder luistert dan 1316, ben je natuurlijk reddeloos verloren. Die slag haal je nooit meer in en dan lees je dit trouwens niet eens. Maar voor wie in de jaren 80 van de vorige eeuw is afgehaakt, is gezond herstel misschien nog mogelijk. Zet dan bijvoorbeeld eens iets op van Willard Grant Conspiracy. Lijkt voor geen meter op Ry Cooder of Steely Dan, maar móói!  

Willard Grant Conspiracy is een collectief van zo'n dertig muzikanten onder aanvoering van Robert Fisher. Hij is de zanger en het enige vaste bandlid. De andere leden leveren af en toe hun bijdragen. Het kan gebeuren dat Fisher live of in de studio alleen aantreedt, maar hij kan ook worden begeleid door een, twee of meer bandleden. Zo gaat het voor niemand vervelen. 
Stem, muziekstijl en  onderwerpen hebben wel iets weg van die van zowel John Cale als Nick Cave. En als Fisher solo speelt je wel eens Johnny Cash even doorklinken. Maar ook weer niet, want uiteindelijk heeft Willard Grant Conspiracy toch een onmiskenbaar en desolaat eigen geluid. De begeleiding is meestal vrij kaal, de teksten zijn somber en erg dansbaar is het ook niet bepaald. Maar in die context komt de diepe stem van Robert Fisher juist extra uit de verf. Van Willard Grant Conspiracy verschenen tot nog toe tien cd's:

Flying Low (1998) - Evening Mass
Mojave (1999) - How to get to heaven
The Green, Green Grass Of Slovenia (2000) - The work song
Everything's Fine (2000) - Notes from the waiting room
Regard The End (2003) - The ghost of the girl in the well
From A Distant Shore: Live In The Netherlands (2004) - The trials of Harrison Hayes
At Rockpalast - Crossroads (2004) - Another man is gone
Let It Roll (2006) - Distant shore
Pilgrim Road (2008) - Painter blue
Paper Covers Stone (2009) - Preparing for the fall


Dit is een live-uitvoering van River in the pines, met band en opgenomen in 2004:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten