maandag 18 maart 2013

54. Die duivelse muziek toch... het blijft oppassen!

Gisteren de Lord, vandaag zijn tegenhanger... de Duivel. Ook die bestaat. Tenminste als je de dames en heren muzikanten in mijn digitale collectie mag geloven. Hij zit in alle hoeken en gaten en kan zo maar, hup, tevoorschijn komen. Meestal niet in zijn ware gedaante, maar onherkenbaar verkleed. Als een heel gewoon gezellig mens, bijvoorbeeld (want hij draagt niet altijd Prada). Of als die iets te verleidelijke drankfles. Of als onweerstaanbaar aantrekkelijke dame. Hij kan ook super stiekem in liedjes zitten. En dan opeens meedogenloos toeslaan. Zoals het een echte, door en door slechte duivel betaamt. Dus pas op met wat je draait. Vooral 's nachts als het donker is, ben je niet veilig. Voor je de kans krijgt, heeft-ie je stevig te pakken. Dan ben je slap, weer- en willoos en gebeuren er dingen, waar je je niet tegen kunt verzetten. Handig is dan weer wel, dat je helemaal nergens spijt van hoeft te hebben. Niks aan te doen, want It must have been the devil (Jack Owens). En is de duivel in het spel, nou dan weet je het wel...

The Louvin Brothers hoef je niets wijs te maken. Die weten precies waar de duivel de mosterd haalt: Satan is real. The Gun Club heeft er ook een ontdekt (Devil in the woods) en Nick Cave schrok zich een hoedje: Up jumped the devilEmancipator is voor de duvel niet bang, tis maar een oud beestje: Old Devil. En Frank Sinatra heeft diezelfde ouwe duivel op de maan zien lopen: Old devil moon. De Twilight Singers hebben er nog nooit een gezien (Never seen no devil) en de Stones vinden hem eigenlijk wel aardig: Sympathy for the devil.

Robert Johnson heeft een pact met hem gesloten (Me and the devil blues). Laura Marling (Devil's spoke) en Magnolia Electric Co (Talk to me devil again) zijn helemaal in de ban van zijn stem. John Martyn zou er zelf een kunnen zijn: I'd rather be the devil. Max Romeo is voor de duvel niet bang (I chase the devil) en Sonny Boy Williamson I doet er zelfs zaken mee: I' Been Dealing With The DevilFrankie Miller heeft zijn pistool even geleend: The devil gun.

Willy DeVille is van plan om iets heel stouts te gaan doen: I'm gonna do something the devil never did. De Palace Brothers willen graag dat de duivel zijn handen thuis houdt (Idle hands are the devils playthings) en Gillian Welch voelde zijn hete adem in haar nek: The devil had a hold of me. Thelonious Monk twijfelt nog tussen zwemmen en op bezoek gaan bij de duivel: Between The Devil And The Deep Blue Sea. En Miles Davis denkt "Laat dat de duivel maar uitzoeken": Devil may care.

Tsja, en dan die duivelse meisjes hè... Tim Buckley keek er een recht in de ogen en was meteen verkocht: Devil eyes. The Clovers twijfelen nog wie ze zullen kiezen (Devil or angel), maar Lonnie Johnson heeft zijn keuze al gemaakt: She devil. Charles Mingus trouwens ook: Devil woman. Beth Orton durft zo maar een duivels liedje te zingen (Devil song) en The Cramps kennen geen medelijden: Burn, She-Devil, Burn.

Gelukkig ziet Placebo overal een duivels genoegen in:

Kun je dit filmpje niet meteen openen? Klik dan hier

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten