zondag 31 maart 2013

67. It's sum... sum... sum... sum... sum... sum... summertime

Jahaaaa.. het is zo ver! Het weer zit nog niet helemaal mee, maar dat mag de pret niet drukken. Het is weer zomertijd. Dat betekende vannacht natuurlijk wel een uurtje extra slaaptekort (tenzij je lekker een uurtje langer bent blijven liggen), maar je krijgt er zo ontzettend enorm veel voor terug. Ongelofelijk gewoon. Het blijft bijvoorbeeld langer licht. Dus je kunt vanaf vandaag weer langer buiten sporten, buiten spelen of heerlijk kokkerellen in de buitenkeuken. En natuurlijk kunnen vanaf nu ook de lampjes binnen een stukje later aan. Daar was het ooit, in 1977, om begonnen. Want dat scheelt echt gigantisch veel elektriciteit, omdat woning en tuin niet langer vanaf vijf uur 's middags fel verlicht hoeven te worden. Geweldig toch? Wat een uitvinding. Was het altijd maar zomertijd! Je zou bijna in zingen uitbarsten. In mijn digitale platenkast gingen ze vannacht dan ook al flink te keer. Het was één groot feest:  

De wintertijd was te lang, dacht Sly Stone, dus het is hoog tijd voor Hot fun in the summertime. DJ Jazzy Jeff is gewoon blij dat het zo ver is (Summertime) en Eddie Cochran is een beetje ontroerd: Summertime blues. In Engeland begint het feest een uurtje later, maar als het uur U er is, dan is Van Morrison niet meer te houden: Summertime in England. Ook Placebo doet het graag op z'n Engels, maar dan wel met een regenbuitje erbij: English summer rain.

The Loving Spoonful houdt niet zo van de zomertijd op het platteland (Summer in the city), maar de Isley Brothers juist wel, want daar heb je zo'n heerlijke Summer Breeze. John Martyn heeft een lofzang op de zomertijd gemaakt: Sing a song of summer. En Jonathan Richman krijgt van de zomertijd een heel apart gevoel van binnen: That summer feeling.

The Beach Boys zijn opgetogen. Een hele zomer lang is het zomertijd: All summer long. Yo la Tengo (The summer) en Mogwai (Summer) lijken misschien wat ingetogener, maar dat is schijn. The Style Council hoopt op een lange, hete zomertijd: Long hot summer. Voor Miles Davis is het gewoon een sprookje: Once upon a summertime.

En Mungo Jerry zingt het al jaren van de daken, zing het nu zelf maar eens mee:

Sing along with us, dee dee dee dee dee
Da da da da da, yeah we're hap-pap-py
Da da da dee da doo dee da dee da dee da da, yeah
Da da da da da, dee da da dee da da  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten