dinsdag 12 maart 2013

48. De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Ik heb er jaren mee rondgelopen, maar nu durf ik er dan eindelijk mee voor de dag te komen... net als professor Van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, heb ik zeer regelmatig een wonder zien gebeuren. Ik heb met eigen ogen mogen waarnemen dat iets zo maar spontaan begon te groeien. In zijn geval ging het om een been, zo vertelde hij bij de EO, in mijn geval om iets anders. Maar het was wel wat je noemt een wonder der natuur. Want het ene moment was er nog niets opmerkelijks te zien en het volgende moment wist je gewoonweg niet wat je zag. Het verschijnsel was zo spectaculair dat het eigenlijk alleen te verklaren valt door ingrijpen van bovenaf. Artistieke kleurenfoto's zouden deze plotselinge spontane groei kunnen bevestigen, maar helaas... ze blijken onvindbaar. Daarom hierbij maar een mooie kleurenfoto van een geiser op IJsland, want dat moet ook ongelofelijke waarneming zijn.

Het is heel opvallend, lieve muziekvrienden en -vriendinnen, hoeveel bewoners van mijn digitale platenkast er vergelijkbare ervaringen op nahouden. Het heeft ook op hen een enorme indruk gemaakt. Een aantal is er bijzonder gelovig door geworden en sommigen zijn er zelfs volledig door in de war geraakt:    

Alton Ellis heeft er zoveel over gehoord, dat hij zelf ook zin in een wonder heeft: Gonna take a miracle. Mark Lanegan (Miracle) en Willy DeVille (Miracle) hebben het al eens meegemaakt, maar Jonathan Richman nog niet. Hij gelooft er wel heilig in: Miracles will start to happen. En Willard Grant Conspiracy heeft er op loopafstand echt een zien gebeuren: Miracle on 8th street.

Net als professor Van Schayck denkt Joey van The Ramones, dat er meer is dan alleen kille wetenschap: I believe in miracles. Ook Robert Wyatt komt er eerlijk voor uit (I'm a believer), net als de Red Hot Chili Peppers: We believe. Johnny Copeland kun je van alles wijsmaken, die trapt overal in: Natural born believer.

Wat hij heeft mogen aanschouwen, wil maar niet tot Smiley Lewis doordringen: I can't believe it. Nou, dat wil Johnny Cash ook wel eens meemaken: I came to believe. De meisjes van Po' Girl zijn in een heleboel gaan geloven (Things we believe in) en The Pixies denken, hoe is het mogelijk, dat geloven maakbaar is: Make believe. Maar wil je eens iets ècht bovennatuurlijks beleven, dan kun je altijd even bij Nick Cave aankloppen: Supernaturally.

Ook de Drive By Truckers weten het nu heel zeker:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten