dinsdag 26 maart 2013

62. De tragiek van Donny Hathaway

Donny Hathaway werd in januari 1979 dood gevonden op de stoep voor zijn huis in New York. Hij was al een tijd depressief en even daarvoor op 43-jarige leeftijd uit het raam gesprongen. Het gebeurde op het hoogtepunt van zijn te korte muziekcarrière, waarin er maar drie eigen studioplaten en een live-elpee van hem werden uitgebracht.
Donny Hathaway begon als liedjesschrijver, sessiemuzikant en producent voor onder anderen The Staple Singers, Aretha Franklin en Curtis Mayfield. Hij werd vooral bekend door zijn samenwerking met Roberta Flack, met wie hij in 1972 een elpee met tameljk mierzoete duetten opnam. De single "Where is the love" van dit album was zowaar goed voor een Grammy. Net als Oscars voor een film zeggen Grammy's echter niets over de kwaliteit van een nummer. En naar mijn eerlijke, maar bescheiden mening stelt die hele elpee met Roberta Flack weinig of niets voor. Dus die schrap ik nu gewoon even uit het rijtje. Want het gaat me vooral om zijn solo albums, waarvan de eerste verscheen in 1970:

Everything is everything,
 waarop ook zijn prachtige debuut single stond: "The Ghetto".

De opvolger, een jaar later, was een album met louter covers. Het werd een behoorlijk succes en dat is in de muziek vaak omgekeerd evenredig met goed: het is zeker zijn minste. Zo te horen was hij al enigszins in de ban geraakt van Roberta Flack, want bij beluistering springt het glazuur soms van je tanden:
Donny Hathaway
 Maar je kon ook wel weer horen dat hij mooi, invoelbaar

Zijn derde studio elpee kwam uit in 1973. In niets te vergelijken met de vorige en absoluut de beste van zijn studioplaten. Dieper, emotioneler en doorleefder dan de andere twee. Hij vocht toen al tegen een zware depressie.
Extensions of a man
Luister maar eens naar Valdez in the country.

Helaas heb ik nergens representatieve, bewegende live-filmpjes van Donny Hathaway kunnen vinden. Daarom heb ik zijn live-elpee uit 1972 maar voor het laatste bewaard. Is in ieder geval hoorbaar hoe fantastisch hij in het echt klonk. Mag dus in geen enkele muziekcollectie ontbreken...


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten