vrijdag 29 maart 2013

65. Percy Mayfield, poet of the blues

Percy Mayfield is de maker van "Hit the Road Jack", dat vooral bekend is geworden in de versie van Ray Charles. Hij was niet alleen een zeer begenadigd songwriter, maar ook een succesvol rhythm & blues artiest met een 'zoetvloeiende' stem die uit duizenden herkenbaar is. Wat je noemt een echte "Poet of the blues".
Mayfield (1920) probeerde als zanger aan de slag te komen in Texas, maar hij kreeg daar geen voet aan de grond en verhuisde in 1942 naar Los Angeles. Het duurde nog vijf jaar voor hij hier zijn eerste single “Two Years of Torture" mocht opnemen. Het nummer verkocht goed genoeg om in 1950 bij het gerenommeerde Specialty Records te mogen tekenen.   
Anders dan veel collega-blueszangers aan de West Coast deed Percy Mayfield geen enkele moeite om bij een blank publiek in de smaak te vallen. Hij schreef en zong zijn eigen nummers en bleef zijn eigen stijl tot het eind toe trouw. Dat leverde prachtige ballads op als “Please Send Me Someone to Love, een grote R&B-hit in 1950.  
Twee jaar later raakte Mayfield ernstig gewond bij een auto-ongeluk. Het gevolg was dat hij niet meer kon optreden. Gelukkig voor ons bleef hij wel schrijven en nummers opnemen, zoals
Strange Things Happening”, “Lost Love”, “What a Fool I Was”, “Nightless lover”, Memory pain” en het meer dan prachtige "You don't exist no more".
In 1961 hoorde Ray Charles Mayfields “Hit the Road Jack” dat oorspronkelijk zo klonk: Hit the Road Jack. In zijn versie werd Hit the Road Jack een grote hit en Charles contracteerde hem snel als songwriter voor zijn eigen label. Later zijn er overigens nogal tal van covers verschenen, waaronder:
Hit the Road Jack door The Animals
Hit the Road Jack door David Johansen
Hit the Road Jack door The Stampeders
Hit the Road Jack door The Blues Brothers

Voor Ray Charles schreef Percy Mayfield in zijn kenmerkende stijl diverse nummers, zoals
At The Club”, “Danger Zone”, and “But on the Other Hand, Baby”. In 1984 stierf hij aan een hartaanval, de dag voor zijn 64ste verjaardag. Hij was toen al jaren in de vergetelheid geraakt. 

Helaas zijn er geen levende beelden van Percy Mayfield voorhanden. Daarom 
mag Ray Charles hier Hit the Road Jack nog maar een keertje live laten horen:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten