vrijdag 22 maart 2013

58. Sterren stralen overal


Je hebt sterren die dansen op het ijs, sterren die vallen, rare sterren die springen, sterren in films (als in: filmsterren), sterren op het doek en sterren die zeuren (als in: twitteren). Je hebt dure restaurants met sterren, sterren die van sterren houden, een sterrenparade, heel veel grote Hollandse sterren op het Piratenfestijn en een Sterren.nl Top 20. Je hebt zelfs sterren die gewoon aan de hemel staan. Eigenlijk zie je overal sterren stralen, als je maar een beetje om je heen kijkt. En o ja, natuurlijk, ik zou het bijna vergeten... je hebt ook nog mooie liedjes met sterren. Die zijn om naar te luisteren. Of om op het ijs te dansen.

In liedjes hebben sterren allerlei kleuren: blauw bij Ryan Adams (When The Stars go Blue), zilver bij het Penguin Cafe Orchestra (Silver star of Bologna), matzwart bij Antony and The Johnsons (Soft Black Stars) en rood bij Songs: Ohia (The one red star). Polica houdt het gewoon op donker: Dark Star.

De Screaming Trees (I See Stars) en Kevin Ayers (Stars) zien sterretjes, maar Lauryn Hill ontdekt een heel grote: Superstar. Voor Fink zijn ze allemaal hetzelfde: Under the same stars. Sergio Mendes ziet er enorm veel (So many stars) en Paul Weller loopt in de smog en ziet er maar één: One Bright Star. Gelukkig ziet Stevie Wonder er ook nog een: Another Star. Steve Miller wil er op klimmen (Wish Upon a Star) en Nick Drake eraan gaan hangen: Hanging on a star.

Corinne Bailey Ray voelt wat het is om een ster te zijn (Like a Star), volgens Beth Orton zijn alle sterren huilebalken (Stars All Seem To Weep) en Gene Clark heeft er een aan de hemel zien staan die kan schieten: Shooting starChris Isaac houdt van sterren in cowboyfilms (Western stars) en Sly Stone wil niet al te moeilijk doen: Everybody is a star.
  
Ook in de jazz zijn ze helemaal dol op sterren. Cannonball Adderley wordt er zo blij van dat hij ze van de hemel blaast: Stars Fell On Alabama. Elmo Hope ziet ze vliegen in Marokko (Stars Over Marrakech) en Miles Davis op Sicilië: Star on Cicely. Dexter Gordon zou er het liefst naartoe klimmen (Stairway to the Stars), Ike Quebec telt ze allemaal (Count Every Star), Abbey Lincoln is de weg kwijt (Lost in the Stars) en Don Wilkerson laat een eenzame ster schudden: Lone Star Shuffle.
Portishead laat horen hoe zielige, verdwaalde sterren kunnen klinken:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten