donderdag 28 maart 2013

64. Wordt het niet weer eens time for a change?

Nog niet eens zo heel lang geleden, toen ik ietsje jonger was dan nu, werd het vaak en lang lezen van boeken zowel geestelijk als fysiek als heel ongezond beschouwd. Als ik weer eens een nieuwe Dik Trom, Arendsoog, Kant of Heidegger opensloeg, klonk het steevast: "Jongen, al dat lezen de hele tijd, dat is echt helemaal niet goed voor je. Ga toch eens lekker buiten spelen met de andere kinderen". Maar moet je tegenwoordig je oor eens te luisteren leggen op straat en in de huiskamer. Daar klagen de overbezorgde ouders-van-nu: "Hè, zit je alweer achter dat ding? Je hebt nou echt wel lang genoeg gegamed hoor. Dit is echt niet gezond meer. Ga toch eens een boek lezen!" De moraal van dit verhaal... het kan verkeren. Als je gewoon maar lang genoeg wacht, verandert alles vanzelf. En wat tegelijk opvalt: als je iemand hoort roepen dat het tijd is voor een verandering, dan verandert er meestal niets. Van die dingen, ja. Maar goed, hoe wordt er in de muziekwereld omgegaan met veranderingen? Hoe flexibel zijn ze daar eigenlijk? Dat zullen we eens haarfijn uitzoeken...   

Bonobo vindt echt dat er iets moet veranderen (Change is what we need) en ook Marvin Gaye is niet tevreden over de huidige situatie Change what you can. Sam Cooke (A change is gonna come), Leelah James (A change is gonna come), Otis Redding (A change is gonna come) en Aretha Franklin (A change is gonna come) stellen hen eensluidend gerust.

Dan zijn er natuurlijk altijd muzikanten die het op de persoonlijke toer gooien, zoals Fenton Robinson (I've changed), Stevie Ray Vaughan (I'll change) en Dexter Gordon: You've changed. Of die moeite hebben met verandering, zoals She & Him (Change is hard) en Rod Stewart: I wouldn't ever change a thing. Frankie Miller (I Can't change it) en Songs: Ohia denken dat er helaas maar weinig aan te doen valt: An ace unable to change.

De Screaming Trees zien een duidelijke verandering (Change has come), net als bijvoorbeeld John Cale: Changes made. Volgens Chris Isaac is er helemaal niets veranderd (Nothing's changed), maar Sharon Jones denkt daar weer heel anders over (Something's changed) en The Gun Club weet zelfs precies hoe het zit: Emily's changed. J.J. Cale snapt bij god niet waar het allemaal voor nodig is, al die Changes. En Corinne Bailey Rae heeft alles het jaar rond goed bestudeerd en weet het nu zeker: Seasons change.

Tom Waits is realistisch. Grote veranderingen zitten er niet in, maar een kleintje? Wie weet...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten