dinsdag 19 maart 2013

55. Ebo Taylor: ruim 50+ maar nog lang niet van die partij

De muziek van de Nigeriaanse saxofonist, componist, arrangeur en bandleider Fela Kuti is in de westerse wereld wijd en zijd bekend. Die van gitarist, componist, arrangeur en bandleider Ebo Taylor, zijn Ghanese 'tegenhanger', een stuk minder. Wel begrijpelijk (Fela Kuti maakte veel meer 'rumour around the brand'), maar ook jammer, omdat hij absoluut meer aandacht verdient. Bij deze dus.

Ebo Taylor is inmiddels 76 jaar jong, met de nadruk op jóng. Want als al die ontevreden 50+-ers hier even fris en fruitig door het leven zouden gaan, zou de oudjespartij van Henk Krol de kiesdrempel nooit gehaald hebben. Hij is tijdens zijn 55-jarige (!) carrière van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de Ghanese afrofunk en highlife en heeft een heel eigen stempel gedrukt op de muziek van dat land. Daar was (en is) hij ook wereldberoemd, maar een internationale doorbraak bleef vele jaren uit. Tot hip-hop producers zijn oude platen ontdekten en er samples van gebruikten.

 Dat leidde in 2010 tot een prachtig studio-album voor de westerse maarkt vol jazz, funk, afrobeat, highlife en traditionele Ghanese muziek, waarmee hij ook buiten zijn vaderland erkenning kreeg:


 Love and Death met o.a. Nga Nga

Dat smaakte naar meer en dus volgde vorig jaar een al even mooi tweede studio-album:
 Appia Kwa Bridge met o.a. Nsu Na Kwan
In 2011 verscheen ook een dubbel-cd met ouder werk van Ebo Taylor uit de jaren 70 en 80:
Life Stories met o.a. Atwer Abroba


  Hoe stevig en vitaal hij vandaag de dag klinkt.
kun je hier met eigen ogen zien en eigen oren horen:
Kun je dit filmpje niet meteen openen? Klik dan hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten